A tűz egy millió éve jelent meg az ember életében, de a tűzgyújtással sokáig hadilábon álltunk, mígnem jött Irinyi János – ez a zanzásított, erősen magyarosra szabott verzió, a valódi történet ennél azért összetettebb.

Az ősember kezdetben félt a tűztől, majd mikor rájött, hogy az állatok húsa sütve ízletesebb, megpróbálta “megszelidíteni”, uralni a tüzet. Először csak a villámcsapások után fellobbant erdőtüzek maradványát igyekezett életben tartani, aztán kipattant a fejéből a szikra, hogy kovakőről is lehet szikrát pattintani.

A tűz nagy kincs volt, a sült hús kérdésen túl azért is, mert távol tartotta a vadállatokat és meleget adott. Éppen ezért az egyes emberi közösségeken belül sokáig fontos feladatkör volt a tűz őrzése.

IMG_3473
nyárfa az alapanyag

Csiholás után robbanás

A csiholós, azaz a fizikai módszer mellé csak az 1800-a évek elején érkezett az első  kémiai kölcsönhatással gyulladó eszköz, az úgynevezett mártós gyújtó. A mártós gyújtónál a gyújtószál tömény kénsavba mártása révén ment végbe a gyulladás. (Kínában “természetesen” már a 6. században használtak tűzgyűjtásra kénnel átítatott fapálcikát.)

A tömény kénsav maró folyadék, így ez elég veszélyes módja volt a tűzgyájtásnak, de nem voltak kevésbé veszélyes szerkezetek a szintén a 19. század elején megjelenő első gyufakezdemények sem. (Hogy miért, annak elmagyarázáshoz komplett kémia óra kéne, de az alap problematika abból adódott, hogy a vegyészek nem találták azt a vegyszerkombinációt, aminél a gyulladás nem jár együtt robbanással.)

IMG_7273
millió pálcika lett a nyárfából

A biztonsági gyufa

És itt jön a képbe Irinyi János, akit mi magyarok a gyufa feltalálójának tartunk, pedig Irinyi nevéhez igazából “csak” a biztonsági gyufa feltalálása köthető (bár a fentiek ismeretében a “csak” használata teljesen indokolatlan).

Irinyi találmánya abban állt, hogy a kálium-klorátot ólom-peroxiddal helyettesítette, ezzel a cserével pedig zajtalan és robbanásmentes lett gyufa. Az ötlet tényleg korszakos volt, hisz a biztonsági gyufa elkezdett tömegcikké válni és innen már egyenes út vezetett a mai verzióhoz (ami azért teljesen más, mint a korabeli gyufák).  Szomorkás adalék, hogy a magyar vegyész  nem gazdagodott meg az ötletből, a szabadalmi jogokat ugyanis eladta egy bécsi gyógyszerésznek, aki viszont nagyot kaszált.

A gyufa elnevezés a német Zündholz szóból tükörfordítással létrehozott gyújtófácska szóból ered, ennek a rövidített változata a gyufa.

IMG_5184
gyújtófácska, azaz gyufa

Gyufagyártás Magyarországon

Magyarországon 1834-ben nyílt meg az első dörzsgyufagyár, 1910-ben pedig már huszonkét gyufagyár működött az országban, köztük a nyelvtörőből jól ismert győri   gyár (Gyere Gyuri Győrbe, győri gyufagyárba, gyújtsunk gyertyát győri gyufagyárban gyártott gyúlékony gyufával).

IMG_8109
az egyetlen magyar gyufagyár

A győri üzem már nem “üzemel” mint ahogy a többi sem, Magyarországon jelenleg csak Szegeden működik gyufagyár (egyébként egész Európában csak két másik van.) A kereslet visszaesésében az egyéb tűzgyújtó eszközök megjelenése mellett nyilván szerepe van az elektromos tűzhelyek terjedésének is, ennek ellenére valószínűsíthetően még hosszú ideig alaptartozék lesz minden háztartásban a gyufa.

Hogyan készül? A gyufa

A folyamat zanzásítva így néz ki: Nyárfa rönkökből indulunk, ezeket első lépésben tuskókra darabolja egy fűrészgép. Ezután a kérgezés jön, a kérgező gép eltávolítja a fa kérgét. A kéreg nélküli tuskókat ezután egy újabb gép, a hámozógép pofái közé rögzítik, majd azáltal, hogy a hámozó kései a rönk forgásával ellentétes irányban mozognak, egy végtelenített furnérszőnyeg keletkezik. Ez a szőnyeg már gyufaszál vastagságú, úgyhogy csak fel kell darabolni.

Az elkészült gyufaszálakat egy kosárba rakják és impregnáló folyadékkal itatják át. Az impregnálás azért kell, hogy miután kialudt és magára hagytuk, a gyufaszál ne kezdjen el izzani.  Jöhet a vörös fej kialakítása a mártógépen.

Itt a gyufaszálakat először egy perforált futószalag furataiba állítja a gép, majd parfinnal itatják át azokat. A parafin viszi majd tovább az szálon az égést. Ha fent van a parafin, jöhet a mártás.

A vöröses fejmassza legfontosabb anyaga a klárium-klorát, ez lép majd reakcióba a doboz oldalán lévő dörzsfelület foszforával gyulladáskor. A mártást követően egy nagyjából fél órás szárítási ciklus következik és már mehet is a gyufa dobozba. Ennél részletesebben írásban nem is érdemes taglalni, merthogy van hozzá videó, ahol ezerszer látványosabb az egész folyamat:

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk és a videó a EuropeMatch támogatásával készült./