A címben feltett kérdés nyilván banális, hisz a válasz az, hogy mindent. Kezdetben a gerendák fából voltak, mára azonban többnyire vasbetonból készülnek, ráadásul meglepően látványos módon.

Egyébként sokan már arra is rácsodálkoznak, hogy van Magyarországon gerendagyár, de   van, méghozzá a nyugati határvégen, Kőszegen. Hogy éppen itt, az nem véletlen, a környéken ugyanis megfelelő mennyiségű és minőségű agyag áll rendelkezésre, ez pedig elengedhetetlen a kerámiagyártáshoz.

IMG_1932
az áthidaló gerenda félbevágva

De ha a gerenda vasbetonból van, akkor minek a kerámia?

A kerámia azért kell, mert ez lesz a vályú, a papucs, avagy a zsalu, amibe a betont majd beletöltik. Az agyagot először az üzem melletti agyagdepóba szállítják a környékről, majd innen viszik homlokrakodókkal az üzembe. (Életemben először volt szerencsém egy ilyen hatalmas homlokrakodót vezetni, a lenti videóból kiderül, hogy ment. Szerencsére nagyon jó tanárom volt:)

IMG_1931
a homlokrakodó és az agyag

A kerámiapapucsok elkészítése nagyon hasonlít a tégla, vagy a cserépgyártás folyamatához. Az agyagot először homogenizálják, különböző szitákon átnyomva lágyítják, ezáltal kezelhetőbbé teszik, majd átnyomják egy présen, ami elkészíti azokat a formákat, amikbe később majd a beton kerül, végül pedig kemecében kiégitik a darabokat.

IMG_1933.JPG
az agyagot jól megdolgozzák, mire kezelhető lesz.

Vas és beton

Amikor a kerámiapapucsok végighaladtak a kemencén és már szép vörösre égtek, átkerülnek az üzem másik részébe. Itt hosszú, több száz méteres asztalokat látunk, ezekre pakolják ki szépen, egymás után a kerámiapapucsokat, úgy hogy a végén, egy hosszú, több száz méteres “vályút” kapunk.

Amikor ez megvan, jöhet a vasalás. Ez annyit tesz, hogy a vályú teljes hosszában acálhuzalt feszítenek ki egy speciális húzalozógép révén. Ez az acléhuzal az, ami a beton megkötése után majd a gerenda merevségét adja. A vasalás után jöhet a beton. A betont is itt az üzemben készítik, ugyanis speciális, nagyon kis frakciójú betonra van szükség, azért, hogy a kerámiahéj legkisebb mélyedéseibe is be tudjon folyni az anyag. Miután a beton megkötött, a gerendákat méretre szeletelik és ezzel kész vagyunk.

IMG_1934
a papucsok az asztalon, jöhet a vas és a beton

A folyamatot szándékosan elég vázlatosan írtam le, a lenti videóból ugyanis érthetőbbé válnak az apró részletek, plusz kiderül az is, milyen különleges teszteknek vetik alá a betont az üzem laborjában és persze megismerhetikek Gábort, az ország alighanem “legkameraképesebb” homlokrakódó kezelőjét:).