Aki próbált mondjuk március elején, a koronavírus hazai berobbanásakor fertőtlenítőszert vásárolni, az a “saját bőrén” érezhette, hogy mindez szinte mission impossible.

A jelenség persze nem csak Magyarországon volt tapasztalható és mivel a világ minden országa egyszerre kezdett az arcmaszkok mellett fertőtlenítőszereket is vadászni, félő volt, hogy az ellátás folyamatossága előbb-utóbb a közintézményeket, például a kórházakat, orvosi rendelőket vagy épp a patikákat is elérheti. Így merült fel, először csak lehetőségként, hogy a MOL “békeidőben” szélvédőmosót gyártó üzemegységét fertőtlenítőszer gyárrá alakítják.

screenshot 2020-05-12 22.17.50
a MOL-Lub bejárata

Kenőanyag, ami nélkül megáll az élet

A Komárom-Esztergom megyei Almásfüzitő egy hamisítatlan ipari település, sokáig működött itt timföldgyár, kenőanyag gyártás pedig már 1906 óta folyik.

Szinte az első dolog, ami a kenőanyag gyárba lépve az emberrel szembejön, az egy hatalmas katonai betonbunker. És hogy miért van ez itt? A válasz roppant egyszerű: A kenőanyag kis túlzással az ipari termelés – így a gazdaság – lelke, hisz nincs olyan gép, aminek a működéséhez ne lenne szükség kenésre.

screenshot 2020-05-12 22.18.36
hidegháborús bunker a bejáratnál

Ebből pedig az is következik, hogy háborús támadás esetén egy ilyen üzem a bombázások egyik fő célpontjává válna. De a bombázhatóság megnehezítése miatt vannak egymástól az indokoltnál nagyobb távolságra és jobban elszórva az egyes üzemegységek is. A kenőanyag gyár jelenleg a MOL-Lub Kft. égisze alatt működik és sok más mellett téli és nyári szélvédőmosó folyadékot is gyártanak itt. Ez jött épp kapóra, amikor a koronavírus megjelenésekor felmerült az igény a nagy tételben való, hazai fertőtlenítőszer gyártásra.

De mi köze az szélvédőmosónak a fertőtlenítőszerhez?

A téli szélvédőmosó azért jó alap a fertőtlenítő gyártáshoz, mert közel 70%-ban etil-alkoholt tartalmaz, ami nem csak a fagy ellen hatásos, de a vírusok ellen is. Keltek is szárnyra hírek március környékén arról, hogy élelmes kamionsofőrök felvásárolták az autópályák mentén a benzinkutak készleteit.

Vészhelyzetben, ha nagyon nincs más, felületek fertőtlenítésére még talán meg is teszi a szélvédőmosó, de mivel az alkohol mellett a tisztító hatásért felelős tenzideket és színezőanyagokat is tartalmaz, bőrfertőtlenítésre nagyon nem javallott.

screenshot 2020-05-12 22.21.29
a közös bennük az etil-alkohol

Hogy miként zajlottak pontosan az előkészületek és az átállás, az a lenti videóban részletesen szerepel, de a lényeg, hogy először szükség volt egy formulára, majd miután ezt az üzem laborjában a WHO ajánlásai alapján, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával kikísérletezték, a fertőtlenítőszert még engedélyeztetni is kellett.

Ez így leírva egyszerűen hangzik, de persze buktatók azért akadtak: az etil-alkohol helyett például kezdetben izopropil-alkohollal is kísérleteztek, de ezt aranyárban mérték a világpiacon, később pedig már elérhetetlenné is vált. Ez azonban rávilágított például arra, hogy hosszabb távon csak olyan alapanyagok jöhetnek szóba, amikhez hazai forrásból folyamatosan hozzá lehet jutni.

screenshot 2020-05-12 22.20.08
a fejlesztés az üzem laborjában zajlott

Két termék fejlesztése indult el egyidejűleg. Ezek közül nyilván a már részben tárgyalt felületfertőtlenítő volt az egyszerűbb eset. A kézfertőtlenítő receptjének esetében bonyolultabb volt a helyzet, itt ugyanis dermatológiai teszteket is kellett végezni. Az etil-alkohol mellé végül desztillált víz és hidratáló anygaként glicerin került még be.

screenshot 2020-05-12 22.19.24
itt március elején még szélvédőmosót gyártottak

Hogyan készül?

Onnantól, hogy megvan a recept, avagy a formula, a gyártás már szinte ugyanúgy zajlik, mintha szélvédőmosót gyártanának. Az összetevőket a megfelelő arányban hatalmas tartályokban összekeverik, majd zárt, rozsdamentes acél csőrendszeren a kiszerelő üzembe továbbítják, ahol letöltik. Az arányok természetesen nem publikusak, de az elmondható, hogy a bőr porózussága miatt a kézfertőtlenítő több alkoholt tartalmaz, mint a felületfertőtlenítő.

screenshot 2020-05-12 22.22.28
a négy fejes töltőgép

Almásfüzitőn kizárólag 2 literes kiszerelést gyártanak és mivel óránként 1000 flakont képes a négy fejes, dugattyús töltőgép letölteni, könnyen kiszámítható, hogy a kapacitás napi  50 ezer liter.

Kezdetben egyébként kizárólag a MOL az Operatív Törzzsel együttműködve a koronavírus elleni küzdelemben élen járó intézményeknek szállított Hygit, így például egészségügyi intézményeknek, kórházaknak, honvédségnek, rendőrségnek, közlekedési cégeknek, hulladékkezelőknek. Ekkortájt terjedhetett el a “filléres fertőtlenítő” elnevezés is, ami annyiban helytálló, hogy az említett a intézmények valóban nyomott áron kapják az anyagot. Az, hogy lakossági célra is gyártanak majd, csak azt követően merült fel, hogy maradt kapacitás a közintézmények kiszolgálásán túl.

screenshot 2020-05-12 22.22.59
a végeredmény

Az alábbi “hogyan készül?” videóban nagyjából pont ugyanezekről esik szó, de ettől még érdemes megnézni, már csak amiatt a roppant kameraérzékeny mókuscsemete miatt is, aki az üzem bejáratnál fogadott.