A szocializmus kultikus márkái közül néhány mára teljesen eltűnt, néhány csont nélkül túlélte a rendszerváltást, néhány pedig eltűnt, de aztán feltámadt. Utóbbiak csoportjába tartozik a Bambi üdítő is.

Retro Bambi plakát

A Bambi régen

Mai ízlésünk alapján az eredeti Bambi alighanem az ihatatlan kategóriába esne, extrém magas volt ugyanis a cukortartalma, ráadásul fő ízesítője, a gyorsan romló narancsolaj miatt egy sajátos, kátrányos mellékízzel is bírt.

Mindenki Bambit ivott

Hogy mégis sikere volt az elsősorban talán annak köszönhető, hogy amikor 1947-ben gyártani kezdték, egyszerűen nem volt más üdítő a piacon.  A népszerűséget pedig csak tovább fokozta, hogy a kor legnagyobb nyári slágerében, az 1959-ben megjelent Pancsoló kislányban is kapott egy sort, ráadásul a refrénben.

“Jaj úgy élvezem én a strandot, ottan annyira szép és jó, annyi vicceset látok hallok és még Bambi is kapható.”

Az íze mellett a csatos üveg is a Bambi védjegye volt, azt viszont kevesen tudják, hogy ezt a megoldást a kényszer szülte. A második világháború után ugyanis olyan fokú volt a fémhiány, hogy egyszerűen nem fért bele, hogy az emberek kidobálják a kupakot (koronazárat) a szemétbe, a megoldást a bonyolultabb, de leszedhetetlen csatos zárban látták a gyártók.

Bambi és egy bambi:)

Kezdetben a Hazai Szikvízüzem gyártotta a Bambit, majd a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat vette át a márkát, ők helyezték át több megálló után a termelést a Margitszigetre, ez volt az utolsó hely, ahol a Bambi készült.

Az egykori palackozóüzem a sziget déli, Margit-hídhoz közeli végénél, a Hajós Alfréd uszoda mellett található és ma már kiállító térként működik.

A Margitszigeten gyártották utoljára a Bambit

A Bambi csillaga nagyjából azután kezdett leáldozni, hogy az 1970-es években megérkeztek Magyarországra az ismert nyugati üdítőmárkák. A Pepsit például épp a margitszigeti palackozóban kezdték gyártani, máig tartja is magát a nézet, hogy ez okozta Bambi vesztét.

Készül a Bambi a Margitszigeten

A teóriának némiképp ellentmond, hogy a boltok közül sokáig csak az kaphatott az egyre népszerűbb Pepsi Colából, aki Bambit is rendelt mellé, vagyis igyekeztek mesterségesen életben tartani a márkát. Szóval sokkal valószínűbb, hogy az 1970-es évek végére a Bambi egyszerűen kiment a divatból és ezért tűnt szép lassan el. 

A Bambi ma

A Bambi ugyan eltűnt, de a kultusza fennmaradt, ezért pár éve némi íz- és ráncfelvarrással újra gyártani kezdték, méghozzá az ország nyugati csücskében, Horvátzsidányban, egy ásványvíz palackozó üzemben.

A mai Bambi a prémium szegmensben támad

Az első számú összetevő tehát az 50 méter mélyről érkező alpokaljai ásványvíz, ami vas és mangántalanítás után kerül a gyártásba. A narancs mellett citrom, rebarbara és gyömbér ízesítéssel készül a Bambi. Az ízesítéshez természetes aromákat használnak.

Most itt készül a Bambi

Az üdítőkészítés első lépése, hogy az alap alkotókat, az aromát, a színezéket, a cukrot egy tartályban összekeverik, ezzel lényegében keletkezik egy alapszörp, ami 27-es BRIX értékkel bír.

A BRIX-et leginkább szárazanyag tartalomnak szokás nevezni, de mivel az üdítőben lényegében a cukor az egyetlen szárazanyag, így jó ez most cukorfoknak is.

Az alapszörp

Az alapszörp a tartályból egy pasztörizálás, avagy csírátlanítás közbeiktatásával kerül át az üzem központi részében található mixerbe, ahol megtörténik a vízzel és a szén-dioxiddal való bekeverés, azaz elkészül az üdítő. 

A tartályban lévő szörp 27-es brix értéke a hígítás után 4-re csökken, ez hétszeres hígítási arányt jelent. Csak viszonyításképp: az eredeti Bambiban 13 gramm cukor volt, míg a mai, nem édesítőszeres üdítők 7-8 gramm cukorral készülnek. A 4 gramm cukor tehát arányában kifejezetten alacsony értéknek számít.

Az új Bambi egyébként azért nem édesítőszerrel készül, mert a cukornak az édesítő funkció mellett íz-előhívó funkciója is van.

A palackozás

A mixerben tehát megtörténik minden, azaz elkészül az üdítő és egyből át is kerül át a töltőgépre, ahol érkeznek az üvegek, jöhet a palackozás. 

A palackozó gép teljes kapacitáson óránként 10 ezer palackot képes megtölteni, ami nagy szám, pláne, ha hozzáteszzük, hogy egykoron ez nagyjából a napi mennyiséget jelentette. Utolsó lépésben felkerül a koronazár és ezzel a töltés befejeződött, lényegében körbeértünk.

Kész vagyunk.

A Bambi gyártásának lépései videós formában természetesen sokkal látványosabbak:

A cikk és a videó az Art Water támogatásával készült.