Az ecet a háztartás egyik leghasznosabb anyaga, a konyhai alkalmazáson túl például a takarításban is segít: savas kémhatásának köszönhetően lehozza a szennyeződéseket, a vízkövet, fertőtlenít és mindemellett környezetbarát.

Ecetgyártás: hogyan készül, miből van?

Az ecetek nagy része valamilyen gabonából készül, de tulajdonképpen bármiből lehet ecetet gyártani, ami erjed.

fullsizerender-14
ecetek

Manapság talán az almaecet a legfelkapottabb, mert sokrétűen alkalmazható, és tartalmazza az alma minden jótékony összetevőjét. Ráadásul zsírégető hatást is tulajdonítanak neki, így sokan limonádét készítenek belőle és úgy fogyasztják.

A balzsamecet az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyaga, de ez nem véletlen hiszen Olaszországból (pontosabban: Itáliából) származik. Már évszázadok óta készítik, méghozzá egy Trebbiano nevű szőlőből, amit kifejezetten édesre érlelnek, mielőtt ecetet csinálnak belőle. Olaszországban az eredetvédett balzsamecetek csak sok-sok év érlelés és csak egy szakmai zsűri által végzett szigorú mustra után kerülhetnek forgalomba. Erre, azaz a balzsaméhoz hasonló magas minőségre utal a neve is. Barnás-feketés színe miatt fekete aranynak is nevezik, a tizenkét éven át érlelt Modenai balzsamecet ára pedig vetekszik is az aranyéval. Az balzsamecet íze édes, savanykás, ezért édességekhez is jól passzol.

A borecet ezzel szemben nem édes, olyannyira nem, hogy a só helyettesítőjeként is használják. Magas anti-oxidáns tartalma mellett különlegessége még, hogy az ecet nevének nemzetközileg elterjedt módozatai (vinegar, vinaigre) a francia vin aigre, azaz a savanyú bor elnevezésre vezethetők vissza.

fullsizerender-11
palackozva

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.