A Marlenka a kedvenc édességeim egyike, így nagy volt a boldogság, hogy hosszas egyeztetés után sikerült bejutni a csehországi üzembe.

Csehország? A Marlenka nem örmény?

Az igazi Marlenka fanatikusok biztos fennakadtak az első mondaton, ám a helyzet az, hogy az üzem valóban Csehországban, méghozzá Frydek Mystekben található – de az alaprecept tényleg örmény.

A Marlenka sztorija fimbe illő, történt ugyanis, hogy a tulajdonos Georg Avetisjan néhány évtizeddel ezelőtt elhagyta szülőhazáját, Örményországot és egy jobb élet reményében  Csehországba költözött. Sok mindennel próbálkozott, ám igazán semmiben nem találta meg a számításait, míg egyik nap véletlenül megkóstoltatta a szomszédaival a nővére által készített híres családi mézes sütit. Itt jött a mesebeli fordulatot, a süti ugyanis annyira “bejött”, hogy nem csak a környékbeliek kezdtek rendszeresen rendelni belőle, de szép lassan a helyi kávéházak, éttermek is. Így pár év után muszáj volt üzemszerűen elkezdeni a gyártást, a többi pedig nagyjából kitalálható. /Hogy miért lett Marlenka a süti neve, az a vidóban benne van/.

img_8203
A csehországi gyárban az örmény tulajjal, Gevorg Avetisiannal

Az eredeti Marlenka receptje

A Marlenka tipikusan az a sütemény, amit ha egy háziasszony megkóstol, általában meg is próbálja elkészíteni házilag. És bár az interneten rengeteg féle recept elérhető, a kísérletek általában kudarccal végződnek, a végeredmény sosem lesz olyan mint az “igazi”. Természetesen megpróbáltam kideríteni, hogy mi a titok, ám túl sokra nem jutottam, annyi biztos, hogy a gépek által produkált minőség – azaz, hogy minden alkotó épp a megfelelő mennyiségben, épp a megfelelő időben és a megfelelő hőfokon kerül a tésztába, vagy épp a krémbe – nagyon sokat számít.

Illetve az is nyilván ide tartozik, hogy az alapanyagokra nagyon odafigyelnek és nem spórolnak ki semmit. Csehországban a méhészetek például képtelenek annyi mézet előállítani, ami elég lenne Marlenkéknak, így rengeteget vásárolnak például Szlovákiából is.

image_klasik_dort
Ezen a linken érhető el hazai forgalmazó weboldala

Marlenka készítés

Ha már tuti receptet nem hoztam, annyi kulisszatitkot elárulok, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol a kakaós (csokis) verzió népszerűbb, mint a diós. További érdekességek (például, hogy kiről kapta a süti a nevét) az alábbi, 8 perces Hogyan készül? videóban.

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk és a videó a Marlenka támogatásával készült./