A Marlenka a kedvenc édességeim egyike, így nagy volt a boldogság, hogy hosszas egyeztetés után sikerült bejutni a csehországi üzembe.
Csehország? A Marlenka nem örmény?
Az igazi Marlenka fanatikusok biztos fennakadtak az első mondaton, ám a helyzet az, hogy az üzem valóban Csehországban, méghozzá Frydek Mystekben található – de az alaprecept tényleg örmény.
A Marlenka sztorija fimbe illő, történt ugyanis, hogy a tulajdonos Georg Avetisjan néhány évtizeddel ezelőtt elhagyta szülőhazáját, Örményországot és egy jobb élet reményében Csehországba költözött. Sok mindennel próbálkozott, ám igazán semmiben nem találta meg a számításait, míg egyik nap véletlenül megkóstoltatta a szomszédaival a nővére által készített híres családi mézes sütit. Itt jött a mesebeli fordulatot, a süti ugyanis annyira “bejött”, hogy nem csak a környékbeliek kezdtek rendszeresen rendelni belőle, de szép lassan a helyi kávéházak, éttermek is. Így pár év után muszáj volt üzemszerűen elkezdeni a gyártást, a többi pedig nagyjából kitalálható. /Hogy miért lett Marlenka a süti neve, az a vidóban benne van/.

Az eredeti Marlenka receptje
A Marlenka tipikusan az a sütemény, amit ha egy háziasszony megkóstol, általában meg is próbálja elkészíteni házilag. És bár az interneten rengeteg féle recept elérhető, a kísérletek általában kudarccal végződnek, a végeredmény sosem lesz olyan mint az “igazi”. Természetesen megpróbáltam kideríteni, hogy mi a titok, ám túl sokra nem jutottam, annyi biztos, hogy a gépek által produkált minőség – azaz, hogy minden alkotó épp a megfelelő mennyiségben, épp a megfelelő időben és a megfelelő hőfokon kerül a tésztába, vagy épp a krémbe – nagyon sokat számít.
Illetve az is nyilván ide tartozik, hogy az alapanyagokra nagyon odafigyelnek és nem spórolnak ki semmit. Csehországban a méhészetek például képtelenek annyi mézet előállítani, ami elég lenne Marlenkéknak, így rengeteget vásárolnak például Szlovákiából is.

Marlenka készítés
Ha már tuti receptet nem hoztam, annyi kulisszatitkot elárulok, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol a kakaós (csokis) verzió népszerűbb, mint a diós. További érdekességek (például, hogy kiről kapta a süti a nevét) az alábbi, 8 perces Hogyan készül? videóban.
Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.
/A cikk és a videó a Marlenka támogatásával készült./