Az osztrák Zotter csokigyár Stájerországban, egy Riegersburg nevű falucskában található, nem messze a magyar határtól – ez utóbbinak még lesz jelentősége (mármint annak, hogy közel van:)

A tejcsokis sógorok mi vagyunk

Osztrák csokoládé – erős szókapcsolat, mindenkinek azonnal beugranak róla a jó kis tejes, alpesi csokik. Alpesi tej itt is van, de a pláne nem ez. Érdekes, hogy míg a Marlenkánál azt tudtam meg, hogy Magyarország az a “fura hely”, ahol a kakaós verzióból több fogy, mint a klasszik mézes-diósból, a csokigyárban az derült ki: mi csak a tejcsokit vagyunk hajlandóak megenni, az étcsokira rá sem nézünk:)

Csokigyártás a kakaóbabtól

file2-2
Oro Verde, azaz zöld arany – kakaóbab egyenesen Peruból

Amitől ez a Zotter különleges, az a “bean to bar”, ami magyarul nagyjából annyit tesz: “kakaóbabtól a csokiszeletig”.  Míg ugyanis a legtöbb csokigyár csokimasszából állítja elő a termékeit, itt tényleg a kakaóbabtól indul a gyártás darálással, pörköléssel.

Illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy bio és fair minden alapanyag. A bio nem szorul magyarázatra, a fair talán jobban. A lényeg, hogy a kakaó általában a a világ elmaradottabb részein honos, és a kereskedők azért, hogy alacsonyan tartsák az árat sokszor méltánytalanul kevés pénzt fizetnek a kiszolgáltatott termelőknek a kakaóbabért. Ennek kiküszöbölésére született meg a fair trade, avagy a méltányos kereskedelem, aminek a lényege, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó vállalatok többet fizetnek a a kakaóért, ha biztosítva látják, hogy a termelő “látható” összeghez jut.

Nyitott gyár

Sok helyen tapasztaltam már, hogy az igazán nagy sztorik mögött mindig van egy megszállott tulaj, itt sincs másképp. Joseph Zotter nem csak azt vette a fejébe, hogy kifogástalan minőségű csokit fog gyártani, de azt is, hogy a gyárat meg is mutatja bárkinek.

file1-2
Erre a linkre kattintva a Zotter weboldalára jutsz

Nagyjából 10 euróért ugyanis egy üvegfalon át gyakorlatilag a csokigyártás teljes menetét végig lehet kísérni egy gyárlátogatás keretében, ráadásul közben folyamatosan lehet kóstolgatni. És van is mit. Több száz féle ízesítésben készítenek itt csokit, az alapverzióktól egészen az olyan fura ízekig mint a halas, vagy baconos csoki.

Aki nem teljesít jól, az a temetőben végzi

A gyárhoz még tartozik egy hatalmas élményvölgy is, ahol van minden az állatsimogatótól kezdve, az éttermen és a mozin át a játszótérig. Marketinges alapvetés, hogy mindig legyen valami jól megjegyezhető, akár bizarr mutatnivalód, nos a völgyben ez egyértelműen a csokitemető.

file-3
RIP ketchupos-mogyorós

Kifejezetten szimpatikus, hogy így közszemlére teszik a “tévedéseiket”, itt ugyanis azok az ötletek, avagy íz kombinációk lettek képletesen eltemetve, amelyek az elmúlt években nem váltak be annyira. De a legtöbb verzió, azért nagyon is jó:)

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk a Zotter támogatásával készült./