Akár fogyaszt cukrot valaki, akár nem, azt nehéz elvitatni, hogy az emberi történelem egyik legnagyobb jelentőségű alapanyagáról van szó. És ha ebből a megközelítésből állunk a kristálycukorhoz, akkor tartogat egy csomó érdekességet.
Tényleg New Yorkot adták a cukorért?
Az még önmagában annyira nem meglepő, hogy mint majd minden élvezeti cikkünk, a cukor is keletről származik: Indiában készítettek először kristálycukrot méghozzá cukornádból. Európába arab kereskedők juttatták el, és mivel gyorsan népszerű lett, igen megkérték az árát. Az Amerikai kontinens felfedezése után immár Dél-Amerikából is érkezett cukor Európába, és hogy mekkora üzlet volt benne, annak érzékeltetésére egy adalék: A hollandok egyes vélemények szerint a remek cukortermést biztosító Suriname nevű sziget miatt kötöttek békét az angolokkal és mondtak le végleg arról hogy visszaszerzik a a korábban elvesztett New Amsterdamot (mai New Yorkot).

Mindezek alapján érthető, hogy Európa egyre csak kereste azt a növényt, ami versenytársa lehet a cukornádnak, azaz ami hűvösebb éghajlaton is megterem és cukrot lehet belőle előállítani. Végül az 1800-as évek elején talált rá egy német kémikus a cukorrépára. Érdekes, hogy akkor még csak 2-3% cukrot tudtak a répából kinyerni, ma már, ahogy a videóból is kiderül, ez a szám jóval nagyobb.
A kristálycukor alapélelmiszer
A kristálycukor értékét édesítő hatásán túl, eltarthatósága adja. Ezért is van az, hogy háborúk előtt főként lisztből és cukorból tankol fel a lakosság – és ezért mondják egyes közgazdászok, hogy a cukor árának hirtelen emelkedéséből akár a háborúk is előre jelezhetők.
Magyarországon egykor 10-nél is több cukorgyár működött, ma már viszont csak egy van (Kaposvár – Koronás).
Cukorrépa termesztés szempontjából egyébként épp a somogyi régiók idehaza a legjobbak, errefelé adott ugyanis a legmegfelelőbb talaj mellett a szükséges csapadék és a szükséges napfény, de a kisalföldi vagy épp nógrádi területek is jónak mondhatók.
A cukorrépa a hűvösebb területeket kedveli, így Lengyelországban, vagy épp Németországban nagyobb cukortartalommal terem a répa. De nem akarok lelőni minden poént, a videóból úgyis kiderül mennyire érdekes és aprólékos az egész folyamat. (Sokfelé jártam már, de nekem itt tényleg leesett az állam)

A cukor és a káros hatások
A cukorfogyasztás káros hatásaival itt most szándékosan nem foglalkozom, született épp elég cikk már a témában. Ami tény: a minden szempontból tökéletes, avagy ideális helyettesítőt a modern táplálkozástudomány rosszallása ellenére sem sikerült még megtalálni, úgyhogy a karácsonyi sütemények nagy része még egy darabig biztosan kristálycukorral készülnek majd.
Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.
/A cikk a Koronás támogatásával készült./
Mivel magam is szeretek sütni-főzni-befőzni érdekelt vagyok a jó minőségű cukor készítés müveleteinek ismeretében.Valamikor szerettem volna személyesen végig nézni ezt a folyamatot, de ez a kis videó minden kiváncsiságomat kielégítette és élményt nyújtott.Ezt az élményt szeretném megköszönni Gyetván Csabának.
KedvelésKedvelés