Hogyan készül a szendvics? Banálisan egyszerűnek tűnik a válasz: fogjuk a kenyeret, megkenjük vajjal, teszünk bele szalámit, sajtot, paprikát és becsomagoljuk. Ahol viszont évi 5 millió szendvics készül, a kivitelezés folyamata picit összetettebb.

A szendvicsnél jobb útravalót még nem igazán talált ki magának az emberiség, alighanem azért, mert a szendvics mindent tud, ami egy utazás, kirándulás során fontos: kis helyen elfér, megfelelő összetevőkkel napokig eláll, “menet közben” is fogyasztható és persze finom.

Az első szendvicset állítólag egy zsidó bölcs, Hillél készítette, aki a maceszt ízesítette bárányhússal és fűszernövényekkel a zsidó húsvét idején.

Természetesen nem csak otthon gyárthatunk szendvicset, de meg is vehetjük akár menet közben. Régebben a lehetőségek nagyjából kimerültek a pályaudvar büféjében kapható, “folpackba” csomagolt rántotthúsos zsemlénél, ma már azért nagyobb a választék.

IMG_2012

Először a benzinkutakon, majd a nagyobb bevásárlóközpontokban tűntek fel a 90-es évek vége táján a jellegzetes, háromszög dobozba csomagolt szendvicsek, amikkel kapcsolatban szerintem pár kérdés mindenki fejében megfogalmazódott már pár kérdés: például hogy hol készülnek és hogyan érik el, hogy napok után is friss és puha a szendvics?

Több cég termékei is fellelhetők a pultokon, de igazán nagy volumeneket az 1992 óta működő Khell-food produkál, így az ő budaörsi gyárukba mentem el szétnézni.

IMG_5134

Szendvics gyártás nagy tételben

Az üzem egyébként hatalmas, 170-en dolgoznak itt, napi 22 ezer szendvics készül és azért jó ezt látni, mert igazi kis családi vállalkozásból nőtték ki magukat. Kelényi Zoltán a tulajdonos az elején még maga szállította ki a benzinkutakra saját kis Barkas teherautóján a szendvicseket, ma pedig már 20 hűtott teherautója járja az ország 1500 benzinkútját, boltját a szendvicsekkel.

IMG_1598

A szendvics elnevezést állítólag egy szenvedélyes angol kártyásnak, John Montaguenak köszönhetjük. Ő ugyanis az evés miatt sem volt hajlandó felállni az asztaltól, így rendszerint olyan ételt készíttetett magának, amit egy kézzel is képes volt enni. Mivel John Montague Sandwich megye grófja volt, az egykezes étel a sandwich nevet kapta.

IMG_6647

Csak pár adalék ahhoz, hogy mit jelent a gyakorlatban napi 22000 szendvics: az alapanyagok közül vajkrémből 70 kilót, téliszalámiból 150 kilót használnak fel, de elfogy 26000 tojás és 3-4000 rántotthús is. A szendvicseket eztuán még el is kell juttatni frissen az ország nagyjából másfél ezer pontjára. Nem semmi.

Hogyan készül?

Na de visszatérve a felvetett tartóssági kérdésre: A legtöbben nyilván valamilyen hozzáadott tartósítószerre tippelnek, de nincs ilyen. Hogy mi van helyette, az alábbi 8 perces videóból kiderül, de azt is megtudhatjátok például, hogy milyen krém illik leginkább a rántotthúsos szendvicshez. Annyit elárulok, hogy nem a vaj:).

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk és a videó a Khell-food támogatásával készült./