Sokan írtátok már korábbi “hogyan készül?” (főleg kajás-csokis:) témák kapcsán, hogy jó nekem, mert eljuthatok ebbe, vagy abba a gyárba és mennyire cserélnétek velem. Nos, itt a lehetőség.

Idén ugyanis első alkalommal kerül megrendezésre a Modern Gyárak Éjszakája, ami gyakorlatban annyit tesz, hogy november 17-én pénteken az ország 20 különböző gyára nyitja ki a kapuit a látogatók előtt délután 4 és este 10 között. A teljesség igénye nélkül: csatlakozott a programhoz például a Lego nyíregyházi gyára, a szikszói Hell energiatalgyár, vagy épp az Audi győri üzeme is.

2016-04-07-09-41-22
Az Audi is nyitva áll

A résztvevő üzemek komplett listáját a www.moderngyarakejszakaja.hu weboldalon találjátok meg, egyébként regisztrálni is itt lehet. (A gyárlátogatás mindenhol ingyenes, a részvétel egyetlen feltétele az előzetes regisztráció.)

Magának a Modern Gyárak Éjszakájának egyébként nem pusztán a “gyárlátogatás” a célja, csak olyan üzemek csatlakozását fogadták el ugyanis a szervezők, ahol gyakorlatban lehet bemutatni-megnézni, mi is az az Ipar 4.0. vagy ha úgy tetszik mit takar az informatika által teljesen uralt negyedik ipari forradalom.

IMG_2029
November 17. Modern Gyárak Éjszakája

Saját élmények alapján mondhatom: lenyűgőző és egyben hátborzongató látni például, hogy targoncák és rakodógépek ma már komoly logisztikai feladatokat oldanak meg “együtt gondolkodva”, pár éve emberi közreműködés nélkül ez még elképzelhetetlen lett volna.

Okosgyár, Big Data, 3D nyomtatás csupa olyan fogalom, amelyekkel most még csak ismerkedünk, de néhány éven belül átszövik majd az életünket. Ezek egyébként a gyárak által fétve őrzött technológiák, így aki részt vesz az eseményen olyasmiket láthat, amikkel nem találkozik az ember nap, mint nap.

2016-04-08-20-40-16
hajrá:)

Én pedig úgy jövök a képbe, hogy a “hogyan készül?” témák kapcsán viszonylag gyakran van szerencsém betekinteni a kulisszák mögé, így arra kértek a szervezők, hogy a Modern Gyárak Éjszakája arcaként segítsek a program népszerűsítésében. Ez nagy megtiszteltés és nem is mondhatok mást, mint amivel kezdtem: hajrá, most mindenki előtt nyitva a lehetőség.

Az említett weboldalon kívül ezeket is érdemes felkeresni: www.ipar4.hu,

a Modern Gyárak Éjszakája facebook oldalát pedig ezen a címen éritek el: www.facebook.com/moderngyarakejszakaja

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk az IFKA támogatásával készült./