Amennyire ragaszkodnak a borsodi sörivók a Borsodihoz, annyira nagy kultusza kezd lenni Baranyában a Pécsi Sörnek, még akkor is, ha ez a környék elsősorban boros vidékként él a fejekben.

Sörre bor – bármikor
A Mecsekben, Villányban és Szekszárd környékén minden adott a szőlőtermesztéshez (lankás, jó fekvésű domboldalak, megfelelő talaj és klíma), ám ezek az adottságok a sörfőzéshez is kiválóak, a jó talaj és a mediterrán klíma ugyanis a gabonának is jót tesz. És persze nem elhanyagolható az sem, hogy a Mecsek kiváló minőségű karsztvizet rejt.
És bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az egykori baranyai bányászváros, Komló a sör fűszeréről, a komló nevű kenderféleségről kapta volna a nevét, de tekintsük ezt is minimum kedvező előjelnek.

A lényeg tehát, hogy minden adott, ennek megfelelően több száz éves hagyománya van Pécsett és környékén a sörfőzésnek, az első sörfőzdéket 1300 körül az ispotályos szerzetesrendek alapították.
Járványok idején is jól jött a sör
Pécs eléggé megszenvedte a török kort, ennek ellenére a sörözést nem tiltották be a hódítók, alacsony alkoholtartalma miatt ugyanis az iszlám nem tekintette alkholnak a sört. És ide tartozó érdekesség az is, hogy a törökök kiűzése után a járványok leküzdésében is nagy szerep jutott a sörnek, tartva a fertőzéstől ugyanis nem vizet, hanem főként sört főztek és ittak a helyiek.

A Pécsi Sör története – hogyan készül?
A mai értelemben vett Pécsi Sör története 1848-ig nyúlik vissza, ekkor alapította meg Hirschfeld Sámuel a mai sörgyár helyen az első pécsi sörgyárat. Nyilván az akkori berendezésekből mára nem sok maradt, ám a főzőház 50 éves rézdómjai, valamint a nyitott kádas erjesztés miatt mégis igazi tradícionális sörfőzdének tekinthető a pécsi. Ennyit bevezetőnek, itt találjatok a 10 perces Hogyan készül? videót.
Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.
kõszõnjūk a bemutato filmet…jo is a pėcsi sõr!! mėrtėkkel egėszsėgre is jo hatåsal van.
KedvelésKedvelés