Ma már javarészt különböző szintetikus töltetű párnákat és paplanokat használunk, de érdemes végigvenni honnan jutottunk el idáig.

IMG_1921
Párnacunami

Párnába toll – paplanba pehely

Az alváshoz kényelmes matrac, puha párna és meleg paplan szükséges. – felületesen igaznak tűnhet a kijelentés, ám mindhárom részletbe bele lehet kötni. A matracokkal korábban már foglalkoztam és ahogy nincs mindenki számára egyformán kényelmes matrac, úgy a párna sem elsősorban kényelmes kell legyen és a paplan sem feltétlen csak meleg.

IMG_1930
készül a paplan Szeghalomban

Bár úgy tűnik kéz a kézben járnak, a párnák és takarók történelme nem egyidős. Az ősember életében még a túlélés volt a lényeg, amihez elsősorban táplálék kellett és például az, hogy télen ne fagyjon meg. Így az elejtett állatok húsát megette, szőrükkel pedig éjjel takarózott. A váll és a fej közötti 8-10 centis rés megtámasztása nem képezte részét a túlélésért folyatatott küzdelemnek, sok gondot nem is fordított a fej alátámasztására.

A kínaiaknál már nem a napi szintű túlélés volt a legfontosabb,  így előtérbe kerülhettek olyan luxuscikkek, mint például a párna, igaz ők még kemény anyagokat, például fát és porcelánt használtak a fejük megtámasztására.

IMG_4558
Hány liba tolla kell egy párna megtöltéséhez?

Aztán később, a haszonállatok elterjedésével állandóan került hús a család asztalára és mivel a paraszti világban nem pazaroltak (minden felhasználtak), a kacsák-libák tolla, vagy épp a bárányok gyapja adta magát mint paplan-párnatöltet. Ma pedig már ott tartunk, hogy a tengerből kihalászott PET palackokból is gyártanak paplantöltetet, de ne rohanjunk előre.

A párna és a paplangyártás titkai

A kedvcsináló, vagy bevezető után jöjjön a 12 perces extra látványos hogyan készül? videó, amiből kiderül például, hogy

  • miért fontos részlet az, hogy a német feder szó egyszerre jelent rugót és tollat,
  • miért melegít különösen jól a kaukázusi teve szőre,
  • miért nem használható a tyúktoll párnába,
  • melyik a világ legértékesebb pelyhe,
  • miért ne mossuk az ágyneműt,
  • milyen az ideális téli/nyári paplan,
  • hány liba tolla kell egy párna megtöltéséhez.

Magyarország legnagyobb paplan és párnagyárában jártam Szeghalomban, a Billerbecknél.

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk és a videó a Billerbeck támogatásával készült./