Nyár van, mondhatnánk, hogy szezonja van a salátának, de a helyzet az, hogy a salátának már egész évben szezonja van. Merthogy mindenki nagyon “fittness”, az előrecsomagolt salátamixeknek köszönhetően pedig azonnal és folyamatosan elérhető a táplálék. Ami ma már nem “nyúlkaja”.

IMG_3521
zöld lollo, piros lollo

A “saláta” fogalma talán még a 90-es években is egyet jelentett a tojásos nokedli mellé kínált zöld, fejes salátával és/vagy a húsételek mellé készített ecetes uborka- és káposztasalátával, aztán jött a fordulat. Ehhez kellett például a “Meki” érkezése (Big Mac szendvicsek – jégsaláta), illetve az is, hogy elkezdett hódítani a fitness, a roston csirke mellé pedig egyre változatosabb salátakreációk születtek. (Egyre több típussal ismerkedtünk meg: radiccio, ruccola, lollo stb.)

IMG_3482
bébi jégsaláta

A pár éve indult gasztroforradalom pedig már csak hab volt a tortán, pont volt az i-re, egyre-másra nyíltak és nyílnak a “helthy food” éttermek. És nem csak a nőknek! Sokáig tartotta magát ugyanis idehaza is az a középkori álláspont, hogy az igazi férfi húst eszik hússal, a zöldség nyulaknak való, de végül győzött a “józan ész” és ma már a férfiaknak sem ciki salátázni.

IMG_3330
salátaszüret

Nyilván van különbség az egyes típusok között, de a saláta “legnagyobb előnye”,  hogy alacsony kalóriás, vagyis nyugodtan telepakolhatjuk vele a gyomrunkat, hogy csökkentsük az éhségérzetet. Emellett magas a víz-, rost-, valamint ásványianyagtartalma, ráadásul finom és gusztusos. Persze mindezek csak akkor igazak maradéktalanul, ha nem öntjük le mindenféle előre gyártott, többnyire cukros öntetettel a salátánkat.

IMG_3544
kezdődik a feldolgozás

Hogyan készül?

Bevezetőnek ennyi, további okosságok a videóban, választ kapunk például arra, megmossák-e a salátát, mielőtt lecsomagolják, illetve arra is, mitől áll el viszonylag hosszan. Na meg persze megnézhetitek, hogyan készül a jégsaláta a Big Mac szendvicsbe. Az Eisberg salátaüzemében jártam, itt évi több ezer tonna alapanyagot dolgoznak fel.

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk és a videó az Eisberg támogatásával készült./