“Nem iszom cukros löttyöket” – éveken át nagyjából ez volt a Coca-Cola fogyasztásával szemben megfogalmazott vélemények közül a leggyakoribb. Nos, akit csak a cukor zavart, az elől mára minden akadály elhárult.

IMG_4954
Készül a 2,25 literes Zero Coke Dunaharasztiban

Beszélnek róla

A Coca-Cola a legértékesebb márkanév a világon, ez többek között annak is köszönhető, hogy mindenkinek van véleménye róla, a Coca-Cola ugyanis folyamatosan témát szolgáltat. Ilyen téma a titkos recept körüli legendák lebegtetése, de az is, hogy a cég a túlzott cukorfogyasztás elleni küzdelem egyik világszintű élharcosává vált. Ez utóbbival egyébként a “Coca-Cola = túl sok cukor” beidegződés lerombolása mellett az is a cél, hogy a fókusz a kevesebb, vagy zero cukrot tartalmazó temékekre terelődjön.

Az első üveg Coca-Colát egy John Pemberton nevű gyógyszerész készítette 1886-ban. Ebben az évben alig 10 üveg kelt el az italból, ma ez a szám csaknem 2 milliárd.

Az original coke-ból még mindig jóval többet gyártanak, mint a zeróból, de ha a mostani trend megmarad, akkor előbb-utóbb fej-fej mellett haladnak majd. Ma már nem csak a Coca-Colából, de a Fantából, Sprite-ból és a Fuzetea-ből is van zero verzió. (Egyébként 94 termék szerepel a Coca-Cola magyarországi portfóliójában)

IMG_4951
Fanta

Miből van a Coke Zero?

Szinte nincs olyan marketing konferencia, ahol legalább egy előadó ne sütné el a példát, miszerint

a világ egyik legnagyobb vállalatának, a Coca-Colának a több milliárdos cégértékéből  jóval nagyobb részt tesz ki a brand, mint maga a termék.

És valóban, különösebb marketingtudás nélkül is érzékelhető: a Coca-Cola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kifejezzen egy “hovatartozást”, hogy “vágyat ébresszen”, elég csak az elmúlt 70 év reklámjainak a kulcsszavaira vagy képsoraira gondolni: “enjoy”, “always”, de a taste the feeling is az “életérzés megízlelésére” buzdít és nem elsősorban a termék beltartalmát, vagy ízét hangsúlyozza.

IMG_4932
Coca-Cola Dunaharaszti

Az összeesküvéselméletek kedvelői emögött nyilván szörnyű titkokat sejtenek, de valószínűleg egész egyszerűen csak arról van szó, hogy a legkomolyabb marketingcsapatnak sem könnyű kampányt építeni csupán a Coca-Cola – egyébként a címkén is szereplő – összetevőire. És nem feltétlen azért, mert ezek káros anyagok, hanem mert hiányosak az ismereteink. A Fanta zero verziójában a cukrot helyettesítő sztívia például jázminpakóca kivonat, a Coke zero szulfitos ammóniás karamellje pedig az original kóla egyik alapkompennsének tekinthető karamell “cukormentes” verziója és még lehetne folytatni a sort.

Hogyan készül?

Az adalékanyagokról és édesítőkről is szó van az alábbi Hogyan készül? videóban, de kiderül az is, hogy tényleg teljesen “zero-e” a Coke Zero.

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk és a videó a Coca-Cola támogatásával készült./