• Mi a különbség a nektár és a virágpor között?  
  • Miért az akác a legnépszerűbb méztípus?
  • Honnan tudom, hogy eredeti-e a méz?
  • Nekünk készítik a mézet a méhek vagy maguknak?
  • Mennyi marad nekik miután a méhész elveszi?

Ha a kérdések között van olyan, amire nem tudod a választ,  érdemes tovább olvasni.

IMG_3252
A kaptár a faodú utódja

Virágpor,  nektár, méz

A méhek a virágból virágport és nektárt is gyűjtenek és mindkettőt beviszik a kaptárba külön-külön. A mézet a nektárból készítik dehidratálással és saját anyagok hozzáadásával azért, mert a nektár önmagában nem lenne raktározható. A céljuk ugyanis az, hogy táplálékot tegyenek el a nehezebb időkre (télre). A virágport is a kaptárban, azon belül a lép sejtjeiben gyűjtik, ha a méz a szénhidrát, akkor a virágpor a fehérje.

IMG_3231
Itt még nincs méz a lépben

Miért az akác?

Az akácméz azért olyan népszerű, mert Magyarországon nagy területen van akác, mert egyetlen virágból a méhecske sokkal több nektár tud kiszedni, mint más virágból és mert finom és keresett a méze.

IMG_3258
Az akác miatt számítunk méz nagyhatalomnak

Hogyan készül a vegyes virágméz?

Amikor a méhek által elérhető területen nincs nagy tömegben bőséges nektárt adó domináns virág, ami odvonzza a méheket (mint például az akác vagy hárs), akkor a méhek nagyon sokféle virágról gyűjtik a mézet.
Virágmézet pörget a méhész akkor is, amikor az egyvirágú mézeket nem veszi el közvetlenül a virágzás után és a következő virágokról gyűjtött mézzel keveredik a lépekben.

Tényleg jobb a fajtaméz, mint a vegyes virágméz?

Erre nem lehet egyértelmű igennel, vagy nemmel felelni, a lényeg inkább az, hogy a méz eredeti legyen. A méz ugyanis egy élő anyag, ami rengeteg aminosavat, enzimet és vitamint tartalmaz, a feldolgozott élelmiszereink között ez ma már nagy szó.

IMG_3164
Itt már van méz

Honnan tudom, hogy eredeti-e a méz?

Talán mindenki hallott már rémtörténeteket a különböző mézhamisításokról, ami tény: laboratóriumi háttér nélkül tuti módszer a kiszűrésre nincs, ha egy méz túl olcsó, akkor valószínűleg valamiféle cukorsziruppal van megdúsítva. Egy módszer létezik: kóstoljuk meg, ha intenzív a mézre jellemző nagyon kellemes gazdag íze-aromája van, akkor mézzel van dolgunk és tartsunk ki amellett a márka mellett.  Ja! és a le-fel döntögetős trükk nem működik.

A magyar méz tényleg világhírű?

A magyar méz íze valóban különlegesnek mondható, attól pedig egyre értékesebb, hogy a nemzetközi kereskedelemben nagyon sok a hamisított, nem igazi méz. Én az Aranyektárnál jártam, ők 40 országba exportálnak, épp ezért biztosra kell menniük, ennek érdekében minden beszállítót minimum 5 ponton ellenőriznek, de jól felszerelt laborral is rendelkeznek.

IMG_9220

Miért jó a lépesméz?

A lépesméz talán legnagyobb erénye, hogy egy az egyben azt esszük, amit a méhek előállítottak, ha tehát lépesmézet veszünk, gatantálható, hogy eredeti mézzel van dolgunk. A lépet egyébként a méhek saját testük viaszából termelik, tehát meg lehete enni, nem lesz tőle semmi bajunk. Lépesméz csak akácból készül.

IMG_3139
Ez műlép, de a méhek viaszából készül

Tényleg világméretű probléma a méhpusztulás?

Ezt a saját szememmel tapasztaltam, Baranyában, ahol a videót készítettük tényleg rengeteg méhecske hevert a méhészet körül. Az ok az, hogy rárepülnek olyan virágokra, amik növényvédővel kezeltek (mint például az akác előtt virágzó repce) és ettől elpusztulnak. A baj akkora, hogy Kínában már van kézi beporzás, de robotméhekkel is kísérleteznek.

És ez még csak a bevezető volt, az alábbi 15 perces videóban jön még egy csomó érdekesség például arról mennyi mézet vesz el a méhész a méhektől, mennyi méhecske dolgozik egy üveg mézért és hogy valóban oly könnyű-e a herék élete, mint ahogyan a hétköznapi szóhasználatba beépült here-vere kifejezés alapján gondolnánk?

Ha szereted a Hogyan készül? tartalmakat, kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtubeon is.

/A cikk és a videó az Aranynektár támogatásával készült./