2017-ben került először megerendezésre a Modern Gyárak Éjszakája, akkor még csak 24 résztvevő gyárral, most pénteken viszont már 36 helyre mehetünk.

A Modern Gyárak Éjszakája nagyban hasonlít a többi “éjszakás” rendezvényre, egy fontos részletben viszont különbözik tőlük: míg a múzeumok, színházak, vagy épp mozik az év többi napján is várják a látogatókat, a gyárak a nagyközönség számára általában zárva vannak. Vagyis ez a nap tényleg különleges.

Az idei Modern Gyárak Éjszakája november 16-án, pénteken kerül megrendezésre 16 és 22 óra között. A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a www.ipar4.hu és a www.moderngyarakejszakaja.hu oldalakon lehet.

Az egyes helyszíneken több turnust is meghirdetnek, az esti időpontok a népszerűbbek,   délutánra több a szabad hely. Az alábbi felsorolásból jól látszik, hogy területileg és “szektorilag” is nagy a szórás és ahogy tavaly is, a populárisabb “tematikák”  most is gyorsan telnek.

IMG_4825

Autóipar: Kőszárhegy és Esztergom

A legnagyobb számban az autóipari cégek képviseletik magukat, ezek közül már tele a gyöngyöshalászi Apollo gumigyár és a győri Audi, de van még hely a Robert Bosch maklári üzemében, a kőszárhegyi Simon műanyagfeldolgozóban és a TE Connectivity esztergomi üzemében is. Ahogy azegri ZF Hungáriánál is, itt például 8 fokozatú automata sebességváltók készülnek.

Elektronika: Veszprém, Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Marcali, Kaposvár

Az elektronikával foglalkozó cégek között is sok az autóipari beszállító, van még hely a veszprémi Baluffnál, itt többek között pozícióérzékelőket, lineáris útmérőket gyártanak például a Tesla számára és lehet még jelentkezni a Continental Automative-hez is Budapestre.

Az elektronikai eszközöket gyártó debreceni National Instrumentsnél is van még pár szabad hely, a füzesgyarmati Kuka Hungáriánál viszont már nincs. A Videotonnak három helyszínen is vannak még szabad kapacitásai: a székesfehérvári üzemben elektronikai berendezések készülnek főként az autóipar számára, a marcali gyárban akkumlátorok szerelése zajlik, míg Kaposváron műanyag fröccsöntő üzem működik.

Élelmiszeripar: Zalaszengrót

Az élelmiszeripari cégek helyeit, ahogy tavaly is, gyorsan elkapkodták. Tele van a Chio győri gyára és Coca-Cola dunaharaszti üzeme is, ellenben Zalaszentgróton még van hely, itt a NaturAqua ásványvizet palackozzák. A Hell szikszói üzeme is tele van, itt nemrég készítettem élő videót, úgyhogy így legalább benézhet, aki kíváncsi rá, mi várható pénteken:

Energetika: Veresegyház, Fót

Energiatermelés témakörben 4 gyár vesz részt az idei Modern Gyárak Éjszakáján,  ezek közül már betelt az erőművi alkatrészeket gyártó budapesti Siemens, a GE Aviation Hungary repülőgéphajtóművek gyártásával foglalkozó veresegyházi üzemében viszont még van hely. Jelentkezhetünk a GE másik veresegyházi üzemében is, itt ipari gázturbinák alkatrészeit állítják elő és a BHGE fóti gyárába is, itt gáz és olajipari alkatrészeket gyártanak.

Gyógyszeripar: Budapest

A gyógyszeriparból csak a budapesti Egis képviselteti magát és talán meglepő, de vannak még szabad helyek.

Fémipar: Nagyatád, Lövő, Eger, Budapest, Székesfehérvár

A fémiparból a szerszámokat gyártó nagyatádi Büttnerhez még jelentkezhetünk (náluk készült a fenti live videó) és a zárszerkezeteket gyártó Roto-Elzett lövői gyárába is. Nem telt még meg az Aventics egri, a Festo budapesti, a Macher székesfehérvári, a Schaeffler debreceni üzeme sem, de a vasúti fékrendszereket gyártó Knorr-Bremse  már tele van.

Világítástechnika

A világítástechnikában érdekelt gyártók közül a Tungsram budapesti gyára megtelt,  a hajdúböszörményi és kisvárdai üzemek viszont még rendelkeznek szabad helyekkel.

Játék

Játékgyártóként egyedül szerepel a Lego nyíregyházi gyára és ahogy tavaly, idén is pár nap alatt elfogytak a helyek.

Ez tehát a keddi, azaz a november 13.-i állás, érdemes mielőbb foglalni, mert a tavalyi tapasztalatok alapján az utolsó napokra már minden hely betelik.

/ A cikk az IFKA támogatásával készült./