Zacskós kenyér, tartós kenyér, szendvics kenyér – legalább három elnevezés él a köztudtaban a toast kenyérrel (ez a negyedik) kapcsolatban. Lássuk melyik elnezevésnek mi az “alapja”.

screenshot 2019-12-29 12.03.32
a “főszereplő”

Mitől tartós?

Az előre csomagolt és szeletelt kenyér megvásárlásával egy kompromisszumot is kötünk:  Elfogadjuk, hogy nem lesz olyan puha és finom, mint a hagyományos kenyér, cserébe viszont tovább fogyasztható (avagy lassabbban szárad ki). A kérdés persze az: milyen áron? Mi kerül a tésztába?

A toastkenyér Amerikából származik, de ott elsősorban szendvicsalapanyagként használják, toastkenyér Európában ” lett belőle”. Meg is figyelhető, hogy például Ausztriában és Németországban sokkal szárazabb ez a típusú kenyér, hisz szinte csak “megtoastolva”, megpirítva fogyasztják.

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben a győri Ceres üzemében készül toast kenyér, itt vettem szemügyre lépésről-lépsére a folyamatot.

screenshot 2019-12-29 12.00.20
indul a dagasztás

Az első lépés természetesen a dagasztás. Amerikai típusú toastkenyeret gyártanak itt, ami amellett, hogy az átlagosnál nagyobb méretű, az átlagnál több zsiradékot is tartalmaz. A toast kenyér hosszabb eltarthatóságáért egyébként a több zsiradék (és a több  cukor) felel elsősorban.

A jogszabályok hat napban határozzák meg a “tartósságot”, vagyis a kenyérnek ennyi ideig kell megőriznie a minőségét.

Hogyan készül?

Miután a dagasztás véget ért, a formázás következik. Érdekesség, hogy a dagasztás és a formázás is teljesen gépiesített, a lenti videóból kiderül hogyan és hány lépésben formázza ki a gép a jellegzetes téglatest formát.

A sütés hosszú alagútkemencében zajlik, majd  a 60 perces sütési idő után speciális tapadókorongokkal szedik ki a megsült kenyereket a sütőformákból. A kiszedés így nyilván gyorsabb, ráadásul a “korongozásnak” higiénés okai is vannak: a hőkezelést követően így már nem érintkezik emberi kézzel a termék.

A kenyerek következő lépésben szállítószalagon egy hűtőkamrába kerülnek, ahol hosszú spirálpályokon keringenek csaknem másfél órán át. Miután a hőmérsékletük a kezdeti 60 fokról 30 fok alá csökkent, kezdődhet a szeletelés, majd a csomagolás.

screenshot 2019-12-29 12.02.56
a spirális hűtőpálya

Írásban ez a folyamat sem adható át olyan jól, mint videós formában, úgyhogy aki érdeklődik a téma iránt annak mindenképp ajánlom a hogyan készül videót:

/A cikk a Ceres támogatásával készült./