A jelenlegi, vírussal terhelt időkben nehéz bármilyen eseménnyel, rendezvénnyel akár csak pár héttel előre is tervezni, így talán még jobban mutat, hogy végül 88 résztvevő céggel (17 ágazatból, 53 településen) november 12-én lezajlott a Modern Gyárak Éjszakája.

A 88 még akkor is szép szám, ha belevesszük, hogy a helyszínek nagyjából fele végül nem fogadott látogatókat, hanem valamilyen virtuális bemutatóval készült. Azok a helyszínek pedig, amelyek fizikailag is látogathatók voltak, szinte kivétel nélkül teltházzal mentek – természetesen a vírushelyzet diktálta szabályok betartása mellett.

Minden évben vannak olyan top népszerűségnek örvendő helyszínek, ahol pár óra alatt betelik minden turnusra minden szabad hely, idén az a Aeroplex (teljes nevén az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ kft.) volt “sztár”. A Liszt Ferenc repülőtér területén működő cég telephelyén ugyanis olyasmit láthattak a résztvevők, amit normál esetben nem igazán mutogatnak: azaz, hogy hogyan zajlik az utasszállító repülőgépek karbantartása lépésről-lépésre. A helyszín egyébként abból a szempontból is érdekes, hogy idén éppen itt “dördült el a startpisztoly”, azaz itt került sor a Modern Gyárak Éjszakája hivatalos, nyitó sajtótájékoztatójára.

Az Aeroplexnél is jártam

Az eseményt megelőző hetekben – immár szokás szerint – rengeteg helyszínt jártam végig, azért, hogy kedvcsinálóként hosszabb-rövidebb, mini Hogyan készül?-szerű facebook live videókat készítsek. A videók közül az utolsót, ami a rendezvény napján készült a Márka felsőlajosi üzemében ide is illesztem. Egyrészt mert különleges a helyszín, másrészt jó lehet előzetesnek is, hisz aki érdeklődik a legfejlettebb ipari technológiák iránt, az már most elkezdhet készülni a jövő évei Modern Gyárak Éjszakájára és akár böngészheti az esemény honlapját.

Facebook live a Márka üzeméből