Mivel egy biztonsági ajtótól azt várjuk, hogy masszív és betörésbiztos legyen, a helytől, ahol a biztonsági ajtókat gyártják, azt várjuk, hogy érdekes és lenyűgöző legyen. Nem csalódtam.

Ahogy minden ajtó, így a biztonsági ajtók is, keretből és tokból állnak, de természetesen nem egyszerű keretből és nem sima tokból. Magyarország egyik legmodernebb nyílászáró üzemében, Nagytarcsán, a NÍVÓ-nál engedtek betekintést a folyamatokba.

Nívó, Nagytarcsa

Elkészül a keret és a szárny

Közös a tokban és a szárnyban, hogy mindkettő előállításához szükség van acélra, konkrétan zárt kettesfalú, szénacél zártszelvényre. Az acél 6 méteres szálakban érkezik az üzembe, ezt először méretre kell vágni. Régen ezt a műveletet lángvágóval, vagy épp plazmával végezték, sok helyütt még most is azzal végzik, itt azonban már egy igen menő lézervágó gép fogadott.

Vágás lézerre

A gép az előre betáplált megrendelés, azaz program alapján méretre vágja a szálakat, kivágja például a zárak helyét és bemarja a szükséges meneteket. Miután leszabásra kerültek az összetartozó tok és szárny elemei, jöhetnek a hegesztési fázisok. Ezek során a keretszerkezet elemeit hegesztik össze a széleknél, méghozzá egy szintén ultramodern hegesztőrobot segítségével. A hegesztőrobot jelentősége nem csak abban áll, hogy precízebb, mint az ember, de jóval gyorsabb is. Egész konkrétan: Míg a gép 9 perc alatt hegeszt le egy komplett ajtót, egy lakatosnak ez hozzávetőleg 30 – 40 perc lenne.

Robot hosszú, hegesztőkarokkal

A robot az élek mellett például a zsanérokat is felhegeszti és ami még különleges a munkájában, hogy egészen “egyenletes és finom” varratképpel operál. Eljöhet az idő, amikor a teljes lakatosmunkát egy ilyen robot végzi majd, de ma még nélkülözhetetlenek az emberi kezek. Második hegesztési lépésben lakatosok csiszolják le például a robotok által képzett varratokat, felhegesztik a szárnyba kerülő acéltáblát, az acélmerevítőket és kialakítják a zár helyét. És itt behegesztik minden biztonsági ajtó legfontosabb elemét, a másfél centis, lényegében “golyóálló” acéltáblát.

Munkában a lakatosok

A biztonsági ajtó tok és szárny része ezzel szerkezetileg kész, jöhetnek a festési,avagy a szinterezési fázisok. A szinterezés lényege, hogy a porfesték molekuláit pozitív, a festendő elemeket negatív töltéssel látják el, így az elektrosztatika miatt nincs veszteség, majd 100%ban hasznosul a festék. A festési fázisokat a kemencés égetés zárja le.

Szinterezés, azaz porszórás

Az ajtó felöltöztetése

A szárny belső és külső frontja fa rétegelt lemezből készül, cnc marógépen kivágják a lemezből a zárhelyet, az ablakok helyét és a gép elvégzi a díszítő marásokat is, ezután. fóliázás következik. A lemezt fóliázás előtt először megtisztítják, kicsit  felcsiszolják, majd levágják hozzá a megrendelés szerinti mintázattal bíró fóliát. Fontos adalék, hogy a fa lemezeket előzőleg olyan ragasztóval kenik le, ami kizárólag hő hatására aktiválódik, így a lemez és a fólia a présben tulajdonképpen egybesül. Az ajtó frontlemeze nem csak fóliázott lehet, hanem festett is, a festés egy külön munkaállomáson zajlik.

Fa hatású fólia

Hogyan készül?

Megvannak a keretek, megvannak a front részek, kezdődhet az ajtó összeszerelése. Itt bekerül például a szigetelőréteg és bekerülnek a zárak. A biztonsági ajtók esetében a záraknak természetesen “kulcsszerep jut”, nem is alap verziókkal dolgoznak, hanem például gombfordítós, fúrásvédett betéttel ellátott zárakkal.

A biztonsági zárakat különböző időintervallumokkal pl. “negyed órás” is szokás minősíteni, ezek a jelölések arra utalnak, mi az az minimum időtartam, amíg ellen kell állnia a zárnak, ha épp erőszakkal próbálják kinyitni.

Felöltözik az ajtó

Ahogy a betörésvédelemnek, úgy a hangszigetelésnek is külön minősítő rendszere van az ajtóknál. Nem ritka a 43 db zajszűrésre képes ajtó, csak összehasonlításképp: 50 db-t már a hangstúdió nyílászárók “tudnak”. Egy ajtó akkor nevezhető késznek, amikor felkerült rá a kilincs, felkerültek rá az élvédő elemek, bekerültek az ablaküvegek, a kukucskáló és a kiemelés gátlók. 

Írott formában, zanzásítva a folyamat ennyi, de az egész sokkal- sokkal látványosabbb videóban. Már csak azért is, mert “tesztjelleggel” pajszerrral, csákánnyal nekiestünk egy elkészült ajtónak, illetve, ha már itt jártam az üzemben, megmutatták hogyan készülnek a legmodernebb, szinte teljesen időjárásálló fahatású fóliával ellátott alumínium kerítések is.

A cikk és a videó a NÍVÓ támogatásával készült.