Adhattam volna talán azt is címnek, hogy “Így készül a Fornetti”, hisz a márka lényegében lefedi a teljes kategóriát. Hogy miért? Egyetlen nap alatt közel 100 tonna pizzát, pogácsát, hot-dogot gyártanak le és ez csak a kecskeméti üzemük.

Alapanyag logisztika

Ahhoz, hogy a gyártósorok 0-24-ben, azaz három műszakban folyamatosan és a legkisebb fennakadás nélkül üzemeljenek, alapvető fontosságú az alapanyagok pontos előkészítése a tésztához, a különböző töltelékekhez, feltétekhez. Pár kiragadott érdekesség:

Csak vöröshagymából napi közel 500 kilót használnak fel, ilyen mennyiségeket nem lehetne hosszan raktározni, nem meglepő tehát, hogy a zöldségraktárba érkező áru napi beszállítású. De vödörnyi mennyiségekben értelmezhető a ketchup és a mustárfelhasználás is és természetesen van külön hűtő a húsoknak is.

Némi mustár :)

A porraktárban a különböző por állagú alkotókat – cukor, só, tejpor, tojáspor – tárolják, de ez a hely inkább a logisztika miatt érdekes. Az összetevőket ugyanis a porkimérőben előre összemérik, a tasakokon elhelyezett vonalkódokkal, vagyis a digitális folyamatmenedzsmenttel pedig biztosítható, hogy mindig a megfelelő anyagok érkeznek a megfelelő időben, a megfelelő helyre a gyártósoron.

A porkimérő

Az előkészítő üzemrészhez tartozik a konyha is, itt vágják méretre például a rúd kiszerelésben érkező szalámikat, sonkákat és itt készítik el a különböző töltelékeket is.

Az alapanyag logisztika, az előkészítő helyiségek szerepe tehát: zökkenőmentéssé tenni a folyamatos gyártást.

A technológia nulladik, de kulcsfontosságú lépésének tekinthető az alapanyag átvétel is. A laborban ugyanis minden az üzembe érkező tételből, legyen az liszt, hús vagy éppen tejtermék mintát vesznek és az adott tétel csak akkor kerülhet gyártásba, ha a szakemberek kiadják az engedélyt. Nem kell talán részletezni, milyen galibákat okozna a gyártásban mondjuk egy romlott hússzállítmány ilyen mennyiségeknél.

A labor

A dagasztás

Az üzemben négy gyártósor található, amikor én itt jártam épp hot-dogot, sajtos pogácsát, pizzát és olivás stanglit gyártottak ezeken.

Bármelyik sorról és bármely termékről legyen is szó, az első lépés, hogy hatalmas, 200 literes csészékben előkészítik a tészta alapanyagát a dagasztáshoz. A tészta főként a BL-55-ös lisztből készül, ahol a BL a búzaliszt rövidítése, az 55 pedig a hamutartalomra vonatkozó jelölés. Ebből a lisztből egyetlen nap 35-40 tonnát, azaz nagyjából másfél kamionnyi mennyiséget használnak el.

A dagasztás

A liszt mellé a csészébe kerül még például só, és élesztő, de kerül jég is. A jég azért szükséges, mert lassítható vele az élesztő szaporodása és leállítható a kelesztés folyamata. A tészta “életébe” való beavatkozásra azért van szükség, mert a termékek a kelesztés után lefagyasztásra kerülnek, a készre sütésük pedig nem itt az üzemben, hanem az adott helyi pékségekben történik.

Érkezik a “háj”, azaz a margarin

A gyártás

A bedagasztott tésztát a gyártósoron kezdésképp hengerek között engedik át, ez az első nyújtási fázis. Ezután a margarin beadagolása következik. A margarinra a “hájas tésztás” termékeknél van szükség, itt ilyen például a hot-dog és a pogácsa. Maga a “háj” egyébként arra utal, hogy a margarin helyett korábban valamilyen állati zsiradékot használtak a háziasszonyok.

Hajtogatás

Hajtogatni pedig azért kell, mert sütés közben a margarin majd vízgőzzé alakul, és ez a vízgőz emeli meg a tészta szerkezetét, ettől lesz leveles.

A meghajtogatott és újabb nyújtási fázisokon átesett tésztát a gép négy pályára osztja és jöhet a töltelék. Ha a reszelt sajt “toppingot” nem számoljuk, a pogácsánál nincs töltelék, a hot-dognál van, de mégsem feltétlen a virsli, a ketchup és a mustár miatt érdekes ez a sor.

Jöhet a virsli

Hanem a technológia miatt érdekes. Elképesztően látványos ahogy a követhetetlen tempóban dolgozó robotkarok a virsliket milliméteres pontossággal a tésztára helyezik. (Ajánlom a lenti videót).

A hot-dog talán a legtipikusabb amerikai gyorskaja, ami azért vált nagyon népszerűvé mert olcsó és laktató. Az elnevezés eredetére több elmélet is létezik, a legelterjedtebb szerint a dog a kiflik közé zárt, a tacskó hosszúkás testére hasonlító virsilire utal.

Akár innen származik az elnevezés, akár nem, az elkészült hot-dogok mennek a forró kelesztőbe. 

Irány a kelesztő

Kelesztés, sokkolva hűtés

A kelesztőben 37 fok van és 85%-os a relatív páratartalom. A korábban beadagolt jég itt válik igazán fontossá, a jégnek “köszönhető” ugyanis, hogy a tészta nem tud teljesen megkelni.

Ennek ellenére a kelesztőspirál tetejére érve nagyjából duplájára duzzad a hot-dogok, vagy épp a pogácsák térfogata. A tészta utazása itt nem ér véget, a plusz közel 40 fok után egyből jön a – 35 fok és a sokkoló.

A sokkoló valóban sokkoló élmény annak, aki kipróbálja, nem akarom lelőni a poént, de én nem sokáig bírtam bent. Ennek a tényleg csontig hatoló hidegnek, avagy a sokkolva, hirtelen hűtésnek köszönhetően elpusztulnak a tésztában lévő mikroorganizmusok, így akár egy évig is fogyasztható lesz tartósítószerek használata nélkül a termék.

Pizza és egyebek

Mehet a reszelt sajt a pizzára

A pizza soron az eddigiekhez képest két lényeges különbség van: egyrészt ez nem leveles tészta, vagyis kimarad a hajtogatás és a margarin, másrészt itt van egy plusz fázis a kelesztés után és a sokkolva hűtés előtt: méghozzá a pizza szeletek elősütése. A mennyiségek egyébként a pizza soron is brutálisak: 5-6 ezer szelet, már feltéttel ellátott pizzát képesek óránként legyártani.

A stanglisorra most külön nem térek ki, de a videóban foglalkozom vele, van itt is bőven érdekesség, engem is meglepett, hogy létezik például kifli sodró berendezés!

Az utolsó lépés tehát minden soron a fagyasztás, ezután már csak a csomagolási és dobozolási lépések vannak hátra. A lecsomagolt termékek egy hatalmas hűtött raktárba kerülnek, majd jöhet a kiszállítás, aztán pedig a kisütés a helyi pékségben vagy épp az otthonokban. Itt pedig jöhet a szokásos videó:

/A cikk és a videó a Fornetti támogatásával készült./