Mivel Magyarországon, (azon belül Miskolcon, azon belül Diósgyőrben) működik a világ egyik legnagyobb üreges csokifigura gyára, testközelből nézhettem meg, hogyan készül a csokimikulás és a csokinyúl.

Az alapanyag

A csokoládé (a fehér, tej és étcsoki is) kamionon, 42 fokos, folyékony állapotban érkezik az üzembe a Nestlé csehországi üzeméből. A kamionból a 20 tonna folyékony csokit csövön keresztül az üzembe juttatják.

Megérkezett a csoki

Az üzemben az első technológiai lépés a temperálás, ami leegyszerűsítve egy hűtést, majd egy visszamelegítést jelent. A hűtési-melegítési értékek nyilván nem publikusak, de a temperálás révén az instabil szerkezetet nyújtó “rossz zsírok” távoznak, a stabil, “jó zsírok” megmaradnak a csokoládéban. A temperálás fontos lépés, nagy szerepe van abban, hogy létrejöhet az “üregesség”, avagy a vékony, de stabil falvastagság a csokoládénál. Más-más hőmérsékleteken, de ugyanígy zajlik a fehér csoki és az étcsoki temperálása is.

Ilyen tartályokban folyik a temperálás

Apropó fehér csoki…. A fehér csoki készítéséhez a kakaómasszából kinyert zsíros részt, a kissé sárgás kakaóvajat használják, ezt keverik össze cukorral és a tejporra, így kapjuk a fehér csokit. 

A formázás

A temperált csokit először műanyag formákba töltik, majd az összetartozó formák két felét összezárják és jöhet a figuragyártás leglátványosabb és legfontosabb technológiai lépése.

A híres-neves karos rázógép

A karos rázógép, amit egyébként már a kezdetektől, azaz jó 50-60 éve alkalmaznak itt Miskolcon és lényegében saját fejlesztésnek számít, a csokival teli formákat egyszerre forgatja és rázza. A centrifugális erőnek és a folyamatos mozgatásnak köszönhetően a csokimassza a formákon belül kicsapódik, vagyis a szükséges pár milliméteres vastagságban a műanyag széléhez tapad. A művelet után alap esetben egyből a hűtési fázis, azaz a dermesztés következik, de vannak “nem alap” esetek, pl. amikor Smarties kerül a figurák belsejébe.

Mikulás és belül Smarties

Ilyenkor a rázógépből kikerülő formákat hűtés előtt szétnyitják és bekerül a megfelelő mennyiségű cukorka. Mivel a forma egyik fele megolvasztásra került, így a két oldal az összezárás után eggyé válik és innentől jöhet a normál útvonal, azaz a hűtőalagút, majd a formából való kiszedés.

A hagyományos étcsoki, tejcsoki, fehércsoki leosztáson túl érdekes volt még látni, az After Eight és a Kitkat-es verziókat is. Az After Eight különlegessége, hogy az étcsokihoz adott borsmentaolaj annyira erős illattal bír, hogy egy teljesen elkülönített üzemrészen készítik ezt a verziót. (Ha nem így lenne, az egész üzemben mindent elnyomna belengené a mentol illat.) A KitKat kapcsán pedig azt tudtam meg, hogy egy különleges kekszőrleményt adnak a masszához, ettől lesz ropogós a csoki.

Az After Eight elsősorban az osztrák és német piacon népszerű

Csomagolás

A csomagolás során roppant látványos, ahogy az alakjuk révén erre alkalmas figurákra (ilyen például a mikulás) a gép több lépésben ráhajtogatja a fóliát, de érdekes az is, ahogy a kézi csomagoló részlegen a “bonyolultabb” alakzatokat (ilyen például a csibe és a bárány) a hölgyek pikk-pakk kézzel becsomagolják.

Kézzel csomagolt figura

Általánosságban egyébként a gyártás úgy oszlik meg, hogy húsvéttól nagyjából októberig mikulás figurák készülnek az üzemben, utána pedig jönnek a húsvéti figurák. De az a tévhit nem igaz, hogy például a nyuszi és a mikulás vonatkozásában elég pusztán csomagolóanyagot váltani, hisz ezeknek az öntőformájuk is különböző, így az alakjuk is eltér.

Történelem

Diósgyőrben tulajdonképpen az acélipar miatt honosodott meg itt a csokiipar nagyjából 60 éve és indult el az üreges figurák gyártása. A diósgyőri vasmű ugyanis nagyon sok férfi munkaerőt igényelt, a nehézipar mellé pedig azért, hogy az ide költöző családok hölgy tagjainak is legyen munkája, nyitottak a könnyűipar felé is, így lett Miskolcon csokigyár. 

Mikulás régről

A figurák tervezése ma már 3D-s, számítógépes modellekkel történik, de korábban itt helyben rajzolták és farigcsálták a prototípusokat, a szobát, ahol a folyamat anno zajlott, meg is mutatták.

Itt tervezték anno a figurákat

A Diósgyőri üzem ma már a Nestléhez tartozik és érdekesség, hogy az első csokimikulások születése épp a céghez köthető. 1875-ben ugyanis az alapító Henri Nestlé adott először tejport a csokoládéhoz, így született meg a tejcsoki, öt évvel később pedig már a tejcsokis mikulás is megjelent. A figura ekkor még teljesen tömör volt, hiszen nem állt rendelkezésre az üreges csokigyártás technológiája. Ma már rendelkezésre áll, a videóban sok más mellett a karos rázógép is megcsodálható.

/A cikk és a videó a Nestlé támogatásával készült./